2015. december 8-án, kedden 18 órakor: LARISZA SEPITYKO: KÁLVÁRIA

Kedves katartikus, díjnyertes szovjet-orosz filmek kedvelői!

A XX. század második felének legjelentősebb szovjet-orosz női rendezőjének a Berlini Filmfesztiválon Arany Medvét (A Fődíjat) és a Nemzetközi Filmkritika Nagydíját elnyert alkotása egyben legjelentősebb műve is. Életét már 41 éves korában tragikus autóbalesetben fejezte be.

2015. december 8-án, kedden 18 órakor a Bálint Ház nagytermében, Budapest, VI. Révay u. 16.

LARISZA SEPITYKO: KÁLVÁRIA magyar feliratos szovjet-orosz nagyjátékfilm.

Óriási lélektani dráma, amely válságos, szélsőséges helyzetekben vizsgálja hősei viselkedését. Árnyalt a lélekrajz, eredeti a vizuális megformálás, oldott líra enyhíti a dokumentáris szigorúságot. A dráma Vaszil BIKOV: SZOTNYIKOV című prózai műve alapján készült s a háború két alapszituációja , az árulás és a vezeklés körül bonyolódik.

Sepityko filmjének – amely egy lázas, hosszúra nyúlt vesszőfutásban éri el csúcspontját – intenzitását a természeti elemekkel (tűz, hó, gőz, fa, fém)  megjelenített képi világ még jobban felerősíti. Alfred Shnitke felkavaró zenéje és és Vlagyimir Csuknov (a kimagasló operatőr) fényei éterivé emelik az amúgy reménytelenséget sugárzó élményt.

A zsidó-keresztény filmművészet egyik legnagyobb jelentőségű alkotásának tartott film – nyugati filmfőiskolákon tananyag – egy megalkuvást nem tűrő hős diadaláról szól, miközben hitet tesz amellett, hogy az élet minősége és nem a hossza a lényeges.

Larisza Sepityko: Kálvária

Belépő: 1.000.- Ft. Jegyfoglalás a Bálint Ház honlapján lehetséges: http://web.balinthaz.hu

A film utáni beszélgetést, vitát Perlaki Tamás vezeti.

Minden kedves hírlevél olvasónak jó egészséget kíván

Perlaki Tamás
filmesztéta

A programokról hírlevél is készül, így ha Ön vagy egy ismerőse szeretne feliratkozni a filmklub hírleveleire, itt megteheti: Feliratkozás hírlevélre