2020. február 4-én kedden, 18 órakor: FRANZ KAFKA – ORSON WELLES : A PER

Kedves Filmbarátok!

2020. február 4-én kedden 18 órától az RS9 Fehér Termében:
VII. ker. Rumbach Sebestyén u. 9. (15 lépcső vezet lefelé. )

FRANZ KAFKA – ORSON WELLES : A PER című szinkronizált francia filmje.

Főszerepekben világsztárok: Antony Perkins (A Pszicho főszereplője játssza Joseph K.-t) Orson Welles játssza a kövér és élvezeteket hajszoló ügyvédjét, Romy Schneider az ügyvéd titkárnője és szeretője. Miss Burstner: Jeanne Moreau.

Hollywood nem szerette Wellest (az okát majd elmondom személyesen), ezért a filmet Franciaországban készítette el és a költségeket SPIELBERG, SCORSESE, COPPOLA állta.  (“Mert a Mesterünknek filmet kell készíteni.”)
Welles csodagyerek volt, 5 éves korában már hosszú Shakespeare idézeteket mondott szülei társaságának.
16 évesen egy nagy arénában – felnőtt színészekkel – előadta a Macbethet. A főszerepet egy fekete színészre osztotta. 23 évesen óriási pánikot keltett egész Amerikában, mert a rádióban “helyszíni tudósításnak” álcázva óránkét bemondatta, hogy “a marslakók leszálltak Amerikában” és el akarják foglalni az országot. Első nagyjátékfilmjét 25 évesen készítette, amelyet később “minden idők legjobb filmjének” minősítettek. Welles az egyetlen a nagy rendezők közül, aki csodálatos színészi alakításokat is nyújtott műveiben. Harcos antifasiszta volt, aki azokhoz tartozott, akik rávették Roosevelt elnököt, hogy Amerika lépjen be a II. világháborúba és semmisítse meg a nácik és fasiszták uralmát.

FRANZ KAFKA-ORSON WELLES PER-éről nagyon röviden:

Egy “modern” nagyvárosban játszódik. (Mintha ma történne. – velünk!)
Joseph K. kishivatalnok egy reggel arra ébred, hogy rendőrök hatolnak be szobájába és közlik: eljárás indult ellene. Az önmagát ártatlannak valló gyanúsított semmit nem tud a per kiváltó okairól, a városban azonban mindenki az ő ügyével foglalkozik. A kitaszítottság súlyos lelki terhet ró K. úrra, az ártatlanságának bizonyítására tett kísérletek pedig csak magányos harcnak bizonyulnak a hatalommal szemben. Az ügyvéd (Welles csodálatos alakítása) a nőket jobban szereti mint az ügyfeleket. (Ő is a gépezet tagja.)
A Franz Kafka azonos című műve alapján készült adaptáció álomszerű képeivel, víziószerű atmoszférájával az elidegenedést, a kisember küzdelmét ábrázolja. A rendező, forgatókönyvíró és szereplőként is megjelenő Orson Welles egy nehéz irodalmi mű csodálatos feldolgozását készítette el.

Tisztelettel

Perlaki Tamás
filmesztéta

A programokról hírlevél is készül, így ha Ön vagy egy ismerőse szeretne feliratkozni a filmklub hírleveleire, itt megteheti: Feliratkozás hírlevélre