2020. március 17-én, kedden 18 órától: ORSON WELLES: AZ ARANYPOLGÁR – ELMARAD!!!

Frissítés: Az alább meghirdetett program ELMARAD!

Kedves Filmbarátok!

2020. március 17-én, kedden 18 órától az RS9 Pinceszínház Fehér Termében (VII. Rumbach Sebestyén u. 9. (16 lépcső lefelé.)

ORSON WELLES: AZ ARANYPOLGÁR magyarul beszélő amerikai film.

WELLES legtöbbre értékelt filmje, amely 1. filmje volt és 24 évesen készítette. Egy 1998-as világszavazáson (58 ország 160 kritikusa) “MINDEN IDŐK LEGJOBB FILMJÉNEK TARTOTTA. 2010-ben pedig az Amerikai Filmakadémia “MINDEN IDŐK LEGJOBB AMERIKAI FILMJÉNEK” kiáltotta ki. A film a főszereplő dollármilliárdos halálával és utolsó szavával: “Rózsabimbó” kezdődik. Ezek után megindul a sajtó és magánembere nyomozása: mit jelent a “Rózsabimbó.”

A fiatal, a középkorú és a halál előtt levő milliárdost – mind – Orson Welles alakítja, elképesztően mesterien. A film tulajdonképpen egy “nyomozás” egy különleges és különc ember életének epizódjai körül. Mindenki, aki ismerte, elmondja a maga verzióját.

A film rendkívüli hatása nemcsak Orson Welles zseniális játékának, hanem a fényképezés különleges módjának is köszönhető. A film igazi – felejthetetlen ereje a világon először használt filmnyelvben van. A film kedvéért egy TÖBB SZÁZEZER dollár értékű különleges kamerát készítettek. Olyat, amely az embereket és a tárgyakat mélységében ragadja meg. Az előtér, a közép és a háttér egyszerre kerül fókuszba, ugyanabban az időben, így a néző tekintete bármely részre egyszerre fókuszálhat. Ezzel Welles és operatőr barátja megsértette a hollywood-i filmkészítési játékszabályokat, amelyek ma is fenn állnak. Az Aranypolgár nagyon izgalmas film, óriási vizuális élmény.

A vetítés utáni filmelemző: Perlaki Tamás (aki számos egyetemen, főiskolán elemezte a filmet.) Tisztelettel várja a kérdéseket és örül a vitának is.

A belépődíj: 1.200 Ft (Kérjük apróban fizetni.)

A műsor változásért elnézést kérek, de az ARANYPOLGÁRRAL enyhítettük az esetleges csalódást.

Minden kedves olvasómnak napsütötte napokat, kellemes hétvégét, jó egészséget kíván

Perlaki Tamás

filmesztéta, aki tiszteli és szereti a közönséget.

A programokról hírlevél is készül, így ha Ön vagy egy ismerőse szeretne feliratkozni a filmklub hírleveleire, itt megteheti: Feliratkozás hírlevélre